HobiÜrünler

En İyi Teleskop Önerileri

Teleskop Önerileri

1608 yılında Hans Lippershey’in icat ettiği teleskopu 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk kez kullanılmıştır. Gök yüzünü daha detaylı bir şekilde incelemek isteyenler teleskop almak istiyor. Gök gözlemciliği için teleskoplar şaheser niteliktedir. En İyi Teleskop Önerileri Ama Hangisi daha iyi?

Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Teleskop almadan önce ihtiyaçlarınızı ve amacınızı belirlemeniz gerekir. Gökyüzündeki nesneleri incelemek için mi yada Gezegenleri gözlemlemek için mi teleskop almak istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. İnternette gördüğünüz net fotoğraflara, ev tipi teleskoplar ile ulaşamayacağınızı söyleyebilirim.

Reflektör (aynalı) ve refraktör (mercekli) olan teleskoplar ev tipi olarak kullanılır. Refraktör modelleri ön taradınfa ışığı toplayan mercek yapısına sahiptir. Gökteki cisimleri incelemek için uygun olan teleskoplar ayrıca uygun fiyatı vardır.

Refaktör yapıda olan teleskop, profesyonel olan ürünleri çok daha pahalı oluyor. Özellikle merceğin çapı ne kadar büyürse fiyatı da yükseliyor. Örnek olarak Astrofotoğrafçılık için mercekli teleskop kullanmak isterseniz, fiyatı olarak çok pahalı olacaktır.

Reflektör olan aynalı teleskoplar Newton tarzı teleskoplar olarak karşınıza çıkabiliyor. Ayrıca bu modeldeki ürünler renk ayrımı yapmadığından dolayı renk bozulması görülmez.

Reflektör yani aynalı teleskoplar ise Newton tarzı teleskoplar ismiyle de karşınıza çıkabilir. Bu ürünler renk ayrımı yapmadığı için sapma ve renk bozulması görmeyiz. Ayrıca piyasada ağırlıklı olarak çok pahalı aynalı modeller olduğu gibi uygun fiyatlı seçenekler de mevcuttur. Ancak bu ürünler darbelere pek dayanıklı değildir.

Teleskopların temel ayrımlarının yanı sıra; tripod tasarımıyakınlaştırması ile görüş alanı ve dayanıklılığı da göz önüne almanız gereken unsurları arasındadır. Fakat hatırlatmakta fayda; beklentileriniz önemlidir. İnternette gördüğünüz görselleri hayal ederek ilk kez teleskop aldığınızda, hevesinizin kırılma ihtimali yüksektir.

1 – Bushman 70-400

Bushman 70-400
Bushman 70-400

Mercekli teleskop tipi, ayna ayarı gibi ayarları yapmak gerekmiyor. Ürün 400 mm odak uzunluğu ile ideal bir şekilde yakınlaştırıyor. Diğer yönden cihaz optik açıklığı 70 mm’dir. Marka, teleskopla Ay’ın çıplak gözle göremediğiniz hareketleri ve bazı bulutsuları gözlemleyebileceksiniz.

2 – Celestron PowerSeeker 50AZ

Celestron PowerSeeker 50AZ
Celestron PowerSeeker 50AZ

Mercekli ürün olan bu model, 50 mm çaplı iki refaktörüyle geliyor. Diğer önden bu teleskopun odak uzunluğu 600 mm’dir. Taşıma olarak baktığımızda ise cihaz 2.72 kg’dir.

3 – Konus 7124 Spotting

Konus 7124 Spotting
Konus 7124 Spotting

Gökyüzü gözlemciliğine başlamak isteyenler için ideal opsiyonlardan birisi de Konus 7124. dürbünün diğer adımı olarak tanımlayabiliriz. Bu teleskop, 15x-40x arasında yakınlaştırma özelliği ile geliyor. Kutunun içerisinden taşıma çantası, lens temizleme bezi ve tripod çıkıyor. Kompakt yapıda olduğundan dolayı daha kolay taşınabiliyor.

4 – Meade Adventure Scope 60

Meade Adventure Scope 60
Meade Adventure Scope 60

60 mm çapında mercekli ürün, hem gökyüzü gemde karasal gözlem için idealdir. 1.3 kg ağırlığı ve tripod ile birlikte geliyor. Ürünün 20x-60x aralığında bir yakınlaştırma kapasitesi bulunuyor. Diğer yandan teleskop odak uzunluğu 360 mm iken optik tasarımıysa 6 mm’dir.

Hem gökyüzü hem de karasal gözleme uygun model, 1.3 kilogram ağırlığında ve tripod ile birlikte geliyor. Ürünün yakınlaştırma kapasitesi ise 20x ile 60x aralığında. Ayrıca teleskobun odak uzunluğu 360 mm olurken, optik tasarımı ise 60 mm.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu